Sparetips for deg som vil kutte strømforbruket

Opplever du at strømregningen blir uforståelig dyr hver eneste måned? I så fall er det en god del grep man kan gjøre, slik at man kan spare penger på strøm. Det som gjelder er at man bør være obs på hva som trekker mest strøm, slik at man kan kutte inn på nettopp den bruken. Her er våre fem beste råd til deg som vil spare penger på strøm.

1. Oppvarming og varmtvann

Selv med de mange digitale produktene og husholdningsapparatene vi bruker i dag, så er det fortsatt oppvarming som bruker mest strøm. For en normal enebolig bruker man omkring 10 000 kroner i strøm til oppvarming i løpet av et år. Denne kostnaden kan senkes med 5-10 prosent bare ved å redusere snittemperaturen på 1 grad. Eventuelt kan man også vurdere om det er gunstig å gå til anskaffelse av en varmepumpe, som vil være en nokså dyr engangsinvestering, men i det store bildet vil man spare mye penger på strøm.

Oppvarming av vann koster også en del, spesielt hvis man er en større familie med medlemmer som gjerne tar seg en lang og varm dusj daglig. Her er det to alternativer som fint kan kombineres for å spare penger på strøm, nemlig kortere dusjer og montering av sparedusj.

2. Bruk av multimedia

TV-er, datamaskiner og lignende koster penger – men langt fra like mye som oppvarming eller varmtvann. En dusj på 10 minutter koster rundt 5 kroner i snitt, mens tre timers TV-titting bare koster litt over 1 øre. Med andre ord vil de fleste ikke behøve å kutte ned på disse kostnadene. Det eneste man kan tenke på her for å spare penger på strøm, er at man skrur av TV-en, dekoder, datamaskin og så videre når man ikke bruker apparatene.

3. Belysning

Belysning blir stadig billigere, takket være ny lyspæreteknologi der lyspærene både varer lengre og trekker mindre strøm. I snitt bruker man omtrent en 1000-lapp på belysning i løpet av ett år for en vanlig enebolig. Denne kostnaden kan fint reduseres, ved hjelp av to enkle grep. Det første er å bytte ut alle lyspærer med sparepærer, som trekker langt mindre strøm enn vanlige lyspærer. Det andre er å alltid sørge for å skru av lyset når man forlater et rom. I løpet av ett år er det helt klart mye penger å spare på dette!

4. Elektroniske apparater

Hvis man virkelig vil spare penger på strøm, så legger man merke til hvilken energiklasse hvitevarene man kjøper er i. Strømforbruket på en vaskemaskin i klasse A+++ sammenlignet med en i A, er nokså stor. En vanlig vask på 60 grader koster nesten 1 krone, og følgelig blir det en del penger med oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og så videre. Husk at også kjøkkenapparater trekker en del strøm – så her er det beste å gå til anskaffelse av nye produkter i de beste energiklassene.

5. Sammenligne strømpriser

Et enkelt grep for å spare penger på strøm, kan være å bytte strømleverandør. Det er slettes ikke sikkert at det er den leverandøren du har som gir deg den billigste strømprisen, og det kan være mange ører å spare per kWh ved å velge en ny strømleverandør. Strømpris.no har en fin tjeneste som lar deg sammenligne ulike strømleverandører.